Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Инситут Макс ван дер Штул

Институтот „Макс ван дер Штул“ (МВДШ) е научен институт во рамките на Универзитетот на Југоисточна Европа, кој се фокусира на интердисциплинарните полиња на информатички и комуникациски технологии, општествени науки и економија.

Основан како научна-академска единица на Универзитетот во март 2012 година, научниот институт „Макс ван ден Штул“ е именуван според поранешниот висок комесар на ОБСЕ за национални малцинства „Макс ван дер Штул“ (1924-2011) кој порано беше многу активен во регионов со своите дипломатски напори за превенција на конфликти и еден од главните иницијатори за основање на Универзитетот на Југоисточна Европа.

Клучна активност на Институтот е истражувањето (развој и спроведување на истражувачки проекти). Институтот ги вклучува следниве истражувачки групи: група на дистрибуирани системи и наука за податоци, група за општествени науки и група за животна средина и здравје.

За повеќе информации: https://mvdsi.seeu.edu.mk

Google+