COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Институтот „Макс ван дер Штул“ го доби првиот билатерален проект од француското Министерство за надворешни работи

14.јули 2021 година, проектот ЕСПЛОРАДО (Развој на интернационализација и интердисциплинарен пристап кон студиските програми и научните истражувања) развиен од тим составен од Вели Креци, Албулена Халили и Бујар Синани, во рамките на Институтот „Макс ван дер Штул“, од Универзитетот на Југоисточна Европа и Фредерик Спањоли, Фредерик Пено и Јулија Вислинг од Универзитетот Франш-Комте во Франција, добија одобрение од француското Министерство за надворешни работи и Европа. Проектот е избран од триесет апликации од целиот Западен Балкан и ќе биде поддржан од Фондот за солидарност за иновативни проекти, граѓанското општество, франкофонијата и човековиот развој кои работат во рамките на ова министерство.

Проектот „ЕСПЛОРАДО“, што значи „истражување“ на есперантскиот јазик, предвидува пристап во две фази: првата, која има истражувачки карактер, со цел меѓусебно разбирање меѓу институциите учеснички и нивниот соодветен опсег, додека втората предвидува активности кои имаат за цел да вклучат студенти и професори истражувачи, со цел да ги прошират активностите и да отворат нови перспективи кон најнапредниот развој на соработка.

ЕСПЛОРАДО претставува ново поглавје во портфолиото на проекти на Универзитетот на Југоисточна Европа, бидејќи за разлика од досегашното искуство, тој е билатерален проект. Исто така, овој проект е дел од стратегијата на Франција за Западен Балкан, одобрена од Претседателството на Француската Република во март 2019 година, според која високото образование и истражувањето треба да формираат заеднички аспект на француската мека дипломатија, со цел обновување на билатералниот ангажман на Франција во овој регион.

Проектот се очекува да започне есента годинава и да заврши до есента следната година.

Google+