COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Меѓународните студенти од Таџикистан и Пакистан домаќини на прославата на Денот на Султан Невруз

Студентите од Таџикистан и Пакистан, кои студираат на УЈИЕ, денес (21.03.2022 година) организираа културна манифестација по повод празникот Султан Невруз.

На овој настан, покрај ректорот на УЈИЕ, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети присуствуваа и претставници на Фондацијата „Шамс“, предводени од претседателот на оваа фондација Камрудин Шамс.

Ректорот Беџети, на сите студенти им го честита празникот, упатувајќи ги да се обратат до службите на Универзитетот, а доколку е потребно и до него за секое нивно барање поврзано со студиите.

„Знам дека сте многу далеку од вашите семејства на овој важен ден за вас, но бидете уверени дека тука имате второ семејство, а тоа е големото семејство на УЈИЕ, кое ќе ве поддржи во вашето академско патување“, рече ректорот Беџети.

Ректорот Беџети им се заблагодари и на претставниците на Фондацијата „Шамс“ за остварената соработка и за понудената можност во иднина да се зголеми бројот на меѓународни студенти преку оваа фондација.

На студентите им се обрати и претседателот на Фондацијата „Шамс“, Камрудин Шамс, кој им се заблагодари на ректорот и на УЈИЕ за прекрасниот прием на студентите од Таџикистан и Пакистан.

„Чест ми е што сум денес со вас, бидејќи за мене тоа беше остварување на сонот, кој како Мартин Лутер Кинг го имав и кој се оствари со доаѓањето на студентите на овој универзитет“, рече г. Шамс.

Меѓународните студенти изведоа неколку песни и ора кои се традиција за празнување на султанот Невруз, а за присутните подготвија и традиционални јадења.

Покрај кадарот, на настанот присуствуваа и други студенти на УЈИЕ предводени од Студентското собрание и студентската асоцијација.

Google+