COVID-19 Information and Protocol

Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Ректорот Беџети го претстави уникатниот функционален модел на УЈИЕ на меѓународната конференција за високо образование во Косово

Ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, акад. проф. д-р Абдулменаф Беџети, во четвртокот (13.10.2022 год.) во Приштина, учествуваше на Втората годишна конференција за високо образование во Косово.

Темата на конференцијата беше „Практичен одговор на дебатите за следење и евалуација на имплементацијата на универзитетските стратегии“. Ректорот Беџети презентираше на сесијата на тема: „Дизајн и одобрување на стратегиите на Универзитетот, како и инструменти за следење на нивното исполнување и реализација“.

„Специфичните и уникатни искуства на УЈИЕ беа несомнено доста привлечни и за регионалните универзитети. Од сите презентации на другите европски универзитети, УЈИЕ речиси и не се издвојува по стратешкиот, по институционалниот и по функционалниот развој“, вели ректорот Беџети, кој беше панелист и презентер на оваа конференција.

Целта на Конференцијата беше стратешки развој на високообразовните институции во Косово, додека УЈИЕ беше избран како единствен универзитет од Северна Македонија кој ги сподели своите искуства и неговиот организациски и функционален модел. На оваа конференција учествуваа универзитети од Австрија,од Холандија и од други земји.

Конференцијата беше организирана од HERAS (High Education and Research Applicative Science +) и финансирана од Австриската агенција за развој.

Google+