Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Се одржа Националната рунда на натреварот за економска олимпијада во Северна Македонија

Со националната рунда на натпреварот за економска олимпијада во Северна Македонија што се одржа во Тетово, кој беше во организација на Институтот за либерална алтернатива и Иницијативата за економски основи, а во соработка со Универзитетот на Југоисточна Европа се одбележа славењето на академскиот натпревар и економскиот увид.

На настанот беа присутни најдобрите 50 студенти кои беа победници на регионалните рунди во различни градови вклучувајќи ги Куманово, Скопје, Тетово, Гостивар, Струга, Дебар и Кичево. Натпреварот го тестираше не само нивното теоретско знаење, туку и практичното разбирање на економските принципи.

Говорите на EconlitX го збогатија настанот со увиди од истакнати гости од Северна Македонија и Косово, поттикнувајќи размена на идеи и перспективи. Со панел-дискусијата која ја сочинуваа претставници од Стопанската комора на Северозападна Македонија и од бизнис -секторот учениците стекнаа знаење од реалниот свет.

Настанот започна со поздравен говор на ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, академик Абдулменаф Беџети, кој ја истакна важноста од ваквите натпревари за зголемување на талентите на средношколците и нивната подготовка за идните предизвици.

Врв на настанот беше признанието за извонредност. Најдобрите тројца ученици од секоја од петте регионални рунди беа наградени со забележителни награди како лаптопи, таблети и паметни часовници. Исто така, по писмениот и усниот конкурс беа прогласени петте победници на државните натпревари: Албан Балаки од Колеџот Јахја Кемал - Струга, Аритон Ајдини од Гимназија „Зеф Луш Марку“ Скопје, Леонита Малишевиќ од Гимназија „Дрита“ Кичево, Лука Филиповски. од Колеџот Јахја Кемал - Струга и Ветон Сопа од Математичко-информатичката гимназија Скопје. Овие студенти добија и месечна стипендија за учебната 2024/25 година, а натпреварувачот со најмногу поени доби престижна стипендија од Универзитетот на Југоисточна Европа за студии на Факултетот за бизнис и економија. Дополнително, првите пет студенти ќе ја претставуваат Северна Македонија на Меѓународната олимпијада по економија во Атина овој септември.

Како признание, двајцата најистакнати училишни координатори добија признание за нивниот исклучителен придонес. Сара Муца Мустафа од гимназијата „Арсени Јовков“ од Скопје ја доби наградата за најдобар координатор на училишната рунда откако водеше импресивна група од 165 ученици низ прелиминарните фази на Олимпијадата. За најдобар координатор на Олимпијадата беше награден Абил Идрити од Гостиварското Економско училиште, признат за неговата непоколеблива посветеност и неуморни напори на училишно, на регионално и национално ниво.

Орхан Цека, извршен директор на Институтот за либерална алтернатива, го истакна драгоценото партнерство со Универзитетот на Југоисточна Европа и бизнис- секторот во земјава, чиј дарежлив придонес го олесни доделувањето на бројни награди и подароци за учениците-учеснички. Тој нагласи дека иако Олимпијадата негува натпреварувачки дух, таа претставува само еден дел од пошироките напори преземени од Институтот и неговите партнери за решавање на економското и финансиското образование во земјата.

Со комбинација од ригорозен натпревар, мотивациски говори и препознавање на таленти и менторство, настанот послужи како инспирација за студентите и за идните едукатори.

На Олимпијадата одржана во 2024 година, учествуваа 35 средни училишта во 7 градови во Северна Македонија, а во училишната рунда учествуваа 1275 ученици.

Google+